Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět 

Ze St. Arnaud do Inangahua Junction
Vyhlídka od pramene, trn v trní, Američan s německým přízvukem, pokuta od policie
Dnešní etapa vedla okolo Buller River, která pramení v jezeře Rotoiti právě v St. Arnaud. Údajně se jedná o nejlepší vyhlídkovou cestu (scienic route) na Jižním ostrově. Cesta vedla stále s kopce, malý, ale znatelný protivítr. Za mnou se v horách rychle zatáhlo a tak jsem pádil, abych tomu ujel.
Horní tok Buller River
... a o kus dál
Začalo mne ale zlobit řazení, řachtalo to, občas spadl řetěz na nižší talíř. Zkoušel jsem za jízdy řazení seřídit, nebylo to nic platné. Zastavil jsem u ohrádky příhodné k zavěšení kola. Udělal jsem prohlídku řazení a nakonec jsem objevil příčinu. Jeden článek řetězu byl rozšklebený a řetěz by se v dohledné době přetrhnul. Žádný problém, měl jsem nýtovačku a pustil se do práce. Krize nastala vzápětí. Z nýtovačky mi vypadl trn a tento titěrný váleček jsem musel najít v husté trávě. Musel jsem jej najít, i kdybych musel trávu vyškubat a hlínu prosít mezi prsty. Naštěstí jsem jej za 10 minut našel. Pak už to byla jen rutina, kleště mi také velice pomohly, vyřadil jsem dva články řetězu a bylo to. Po seřízení jsem si šel k řece umýt zaprasené ruce. Přijeli tam nějací místní a samozřejmě dali řeč. Nakonec mi řekli - na triku máš American Eagle (americký orel), ale akcent máš německý. No dobře.
Ideální stojan na seřízení šaltru
Cesta po silnici 63 byla skvělá, žádná auta. V úseku mezi Kawatiri a Ariki se to výrazně zhoršilo. V Ariki většina aut odbočila na Christchurch přes Lewis Pass a tak byla zase idylka.
Murchinson je významným střediskem (ve kterém chcípl pes)
Murchinson byl největší osadou (zdráhám se použít slova město) na dnešní trase. Dal jsem si polévku s chlebem (5$) a kopec zmrzliny (1,5$), nakoupil v obchodě. Pídil jsem se po bankomatu, měl jsem hotově jen 16$. Nejbližší je ve Westportu. Mimochodem, vlastníci karet vystavených zdejšími bankami nemají problémy s hotovostí ani v takovýchto místech, kde nenajdete bankomat v okruhu 100 km. V každém obchodě se samozřejmě dá platit kartou a dokonce vám tam na kartu dají i hotové peníze.
Krajina v okolí Murchinsonu rozhodně nenudí
Pohled na řeku a kopce se hned tak neomrzí
Cesta většinou z kopce okolo Buller River, občas pro zpestření mírné stoupání. Krásná kopcovitá krajina, voňavé lesy, řeka tu zleva, tu zprava, prostě fajnové ježdění. V meandru řeky zlatokopecká vesnice jako turistická atrakce, moc původního se tam nezachovalo a proto jsem návštěvu vypustil. Na řece různé atrakce - jízda na motorových člunech a na raftech.
Klasická GO STOP pracovní síla
Zlatokopecká osada je přístupná po visutém mostě
Jiný pohled na visutý most
V Inangahua Junction jsem našel backpacker, vedla ho starší paní. Stan na čerstvě posekané zahradě (8$), obklopen kvetoucími keři. Popovídal jsem si s domácím "voříškem", rozuměl velmi dobře česky. Koupil jsem domácí vajíčka a udělal ham & eggs z 5 vajec.
Dalším hostem byl holandský cyklista přibližně mého věku. Jezdil na trekingovém kole, stan ani spacák nevozil. Tak jsme se navzájem vytahovali, jak už to bývá. On už zde byl skoro 2 měsíce, najel 3000 km. Ze začátku jezdil bez přilby, až ho zastavila policie a vypsala mu pokutu na 25$. Chtěl to zaplatit, ale řekli mu, ať si jde koupit přilbu. Pak ji má jít ukázat na nejbližší policejní stanici a oni pokutový bloček zničí. Skvělý přístup. Samozřejmě jsme hned uvažovali nad tím, že nemusel nic kupovat a rovnou lístek zničit, nic by se zřejmě nestalo.
Večer dorazily ještě 2 německé sestry. Mladší z nich studovala jeden semestr v Dunedinu finance. Jinak studuje totéž ve Frankfurtu. Univerzita prý má 20000 studentů, celý Dunedin 120000 obyvatel. Moc se jí tam líbí, výuka je na úrovni. Jinak typické Němky - rozložité, boubelaté selky.
Cestování autobusem
V zemi působí několik dopravních společností s celostátní působností. U nich je možné zakoupit průkazky na okružní jízdy. Cestu je možné na jakékoliv zastávce přerušit a kdykoliv v ní zase pokračovat. Na okružní cestu po obou ostrovech, při níž se dostanete témeř na všechna turisticky zajímavá místa, si musíte rezervovat alespoň 3 týdny a zhruba 1200$. Nicméně nabídka je široká a jsou v ní také trasy, které lze projet za méně než 2 týdny s cenou mírně nad 700$. Vše je pohodlně zařízeno. Bezplatným telefonem si objednáte odvoz z místa, kde jste ubytován. Dopoledne vás vyzvednou a v cílovém místě zase odvezou k ubytovně. Místo v autobuse je při objednání vždy zaručeno. Údajně se nemůže stát, že vás odmítnou přepravit, i kdyby pro vás měli poslat samostatný autobus.
Pro cyklisty je výhodnější kupovat jednotlivé jízdy. Kola berou jen v případě, že pro ně mají místo. To se samozřejmě dozvíte předem při objednání, takže můžete zkusit jinou společnost.

 Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět