Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět 

Okolo Christchurche
Kopečky a pláže, ráj pro horáky, žraloci na háku
Po ranním dešti začalo v 8 hodin prosvítat sluníčko. Prostudoval jsem průvodce a rozhodl se projet "Christchurch Beaches & Hills" (pláže a kopce) a udělal jsem dobře. Nastudoval jsem trasu, najel do centra na Colombo Street a podle sluníčka z východu určil jih, abych se nevydal na opačnou stranu. Colombo Street je hodně dlouhá ulice procházející přes centrum od jednoho okraje města k druhému.
Paměťové karty mého foťáku byly již dost plné. Proto jsem se ve fotoprodejně zeptal, zda dělají kopie paměťových karet Smart Memory Card na CD. Kopie 128 MB stojí 20$, což je super, ale trvá jim to půl dne (holt ta organizace práce). Na počkání ani náhodou.
V okrajových čtvrtích najdete třeba i takovýto 'zámek', který je využíván jako restaurace
Dyers Pass Road má řádné stoupání a vede až do sedla vlevo nahoře
Najel jsem na Dyers Pass Road a cesta začala pěkným trhákem, který se až později trochu zmírnil. Nicméně bez zavazadel to byla procházka růžovým sadem. Přesto jsem se na cestě do průsmyku (332 m) docela zapotil. Alespoň jsem zjistil, jak to vypadá na Peninsula Circuit (okruh poloostrovem), jehož profil mne v průvodci fascinoval. Škoda, že už není čas. Určitě bych to zmáknul a ještě by se mi to líbilo - masochistovi.
Pohled na poloostrov Banks ...
... a ještě jeden
Krásný výhled do zálivu Littelton. Otočil jsem na Summit Road, kde byla řada značených odboček pro horská kola. Krásná cesta, krásná vyhlídka, paráda. Pouze na levé straně úzké silnice téměř kolmý několikasetmetrový sráz, samozřejmě bez svodidel. Potkal jsem pár lidí na horských kolech a docela jsem jim záviděl. Na ojetých gumách jsem si moc do zdejšího terénu netroufal.
Začátek stezky pro horská kola
Ráj horských kol s městem na dosah
Z jedné strany cesty se díváte na Christchurch ...
... a z druhé na přístav Littelton
Hned za krajnicí je strmý svah
Podjel jsem lano zdejší lanovky a po Mt. Pleasant Road sjel ze 450 m až k moři. Brzdy si pěkně mákly. Našel jsem pekárnu a dal oblíbený šlehačkový "rohlík", k tomu rybízový koláč s tvarohem. Za 2,50$ jsem se parádně nacpal a ještě stačil nakrmit otravujícího racka.
Vpravo pláže v New Brighton, uprostřed ptačí rezervace
Zbytek cesty vedl po rovině. Silnice byla obklopena přírodní rezervací, ve které se hemžila spousta vodního ptactva. Dorazil jsem na pláž "South Brighton Beach", přenesl kolo přes suchý písek a na rozhranní s mořem si skvěle zajezdil.
V New Brightonu jsou rozsáhlé pláže s jemným písečkem
Surferka vyráží do akce
Tohoto surfera vlna donesla až téměř na břeh
Po pláži jsem dojel do New Brighton Beach. Na pláži pár surfařů a nějaké holky v neoprénu si dokonce šly zaplavat. Přímo na pláži je nová budova veřejné knihovny a z ní vybíhá molo asi 300 m do moře. To je rájem rybářů, kteří mají pro pohodlí vodovodní kohoutky zabudované do zábradlí a tak mnohou úlovek hned očistit. Viděl jsem chycené malé psí žraloky tak 60 cm dlouhé.
Užíval jsem si jízdu po pláži bez nákladu a bez aut
Konec mola je oblíbeným stanovištěm rybářů
Ulovení psí žraloci
Do hostelu jsem se vrátil po půvabné cyklostezce stíněné stromy okolo řeky. Vyrazil jsem do města. Nejdříve jsem se posílil v rybárně smaženými mušlemi a chobotnicemi za 5$, skvělé. Potom jsem se rozhlížel po nějakých dárcích domů. Nejdůležitějším kriteriem byla váha. Nic jsem však nenašel, všude měli to samé - bačkory, kůže, polštáře, přikrývky a podobné výrobky z ovčí kůže. Asi po hodině mne to dokonale otrávilo. Využil jsem výhody města, zašel do čínské restaurace a nacpal se nudlemi s prasetem a zeleninou, zapil pivem, to vše za kulantních 10,50$. Na Novém Zélandu se spropitné zásadně nikde nedává, takže odpadá starost se zjišťování obvyklé výše tuzéru.
Nakoupil jsem zásoby na zítřejší cestu a pádil domů. Ráno musím vstát asi v 5 ráno, abych všechno s rezervou zabalil a stačil bohatě posnídat. Nařídil jsem budíka v mobilu a zalehl.
Horská kola
Jízda na horských kolech je zde velmi populární a v okolí města je řada skvěle upravených tras. Se zájmem jsem si přečetl pravidla pro horské cyklisty:
Dávej přednost chodcům
Pozor při předjíždění, dej o sobě vědět předem
Jezdi jen na vyznačených trasách
Za všech okolností měj rychlost pod kontrolou
Neplaš zvěř, nenič přírodu
Nenechávej po sobě odpadky, respektuj soukromé a společné vlastnictví
Vždy jezdi s helmou

 Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět