Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět 

Z Queenstownu do Paradise a zase zpátky
Za hobity, mistryně světa, v ráji, rozervaná duše, sex na laně
Nedostatek pohybu z předešlých dvou dnů mi začínal silně vadit. Rychle jsem vystrojil kolo - jenom 2 brašny - jídlo, nářadí, náhradní díly. Vyrazil jsem do oblasti, kde se točil Pán prstenů. Kolo lehoučké jako pírko. Cesta do Glenorchy okolo Lake Wakatipu, krásné pohledy na okolní hory. Cesta mi připadala nenáročná, mírně zvlněná.
Zátoka pár kilometrů za Queenstownem
Jezero Wakatipu a hory v národním parku Mt. Aspiring
Cestou do Glenorchy - ostrovy Pig a Pigeon a hory v Mt Aspiring
Cestou do Glenorchy se bylo pořád na co koukat
V Glenorchy vzdáleném 46 km jsem byl za 2,5 hodiny. Koupil jsem si v obchodě juice a hned jsem jej začal konzumovat. Přijela nádherná kočka, super postava, oblečení a hi-tech odpružené kolo - prostě mistryně světa. Srdečně jsme pokecali, byla v Queenstownu za přítelem a ten jí na chvíli omrzel, tak se jela projet na kole. Probrali jsme mou cestu a bylo to samé 'wow' z její strany. Tak jsem si říkal, jak je ta cyklistická kolegialita fajn. Za normálních okolností by si taková kočka o mne ani neopřela kolo a takhle jsme příjemně protlachali 20 minut.
Mosty se z úsporných důvodů staví široké jen jeden jízdní pruh
Krátká je cesta do ráje (ale do nejbližšího RAJe je hodně daleko)
Cesta se otočila na sever, po pár km jsem odbočil z hlavní na prašnou cestu směr Paradise. Postupně zdegradovala na rozbitou polní pěšinu. Tak jsem si zopakoval své "horácké" zkušenosti a kalil jsem to jako v Čechách. Měl jsem jen obavy zda mé ojeté "slicky" nedoznají úhony na kamení, kterého bylo nejvíce v častých brodech.
To je ten vysněný ráj
Paradise jsem tvrdě přejel - byla to jediná chalupa - žádné cedule. Pokračoval jsem už na území Mt. Aspiring National Park. Hluboké lesy proložené pastvinami, cesta vytrvale stoupala, vedla stále hlouběji do hor a já věděl, že budu muset přesně totéž najet zpátky. Moc se mi to líbilo. Chtělo to ale stan, dojet hluboko do hor a tam přespat. I tak jsem měl při otočce 74 km.
Stromy
Typická horská květena
V národním parku Mt. Aspiring
Cestou projela celkem 2 auta - velké džípy cestovních kanceláří s turisty. Všichni mě nadšeně zdravili. Moc lidí, kromě pěších turistů čundrujících po horách, se sem nepodívá.
Dart River
Dart River
Potkal jsem moderního kovboje, který své stádo oveček hnal autem. Hnal je před sebou po cestě, občas zajel do strany, aby je vyhnal od plotu. Měl moc chytrého psa (mohl by v Čechách dělat ministra), kterému několika slovy "vysvětlil", co po něm chce a pes to pak řešil. Takto pes uvolnil cestu pro mne a čekající auto. Auto jsem s gustem předjel a několik km jsem byl na rozbité cestě rychlejší.
Moderní kovboj nahání ovce autem
Zařízení zvané 'cattle stop' zabraňuje dobytku utéct z ohrady po cestě
V Glenorchy jsem v krámku koupil stejný juice od stejného děvčete. Pamatovala si mne z rána a tak jsme prohodili pár trivialit.
Cesta zpátky probíhala s podporou větru v zádech a šlo to rychle. Asi po 20 km začaly kopce, které jsem si ráno vůbec neuvědomoval. Divil jsem se, jak jsem valil na tuhle "horu" a přitom jsme měl pocit, že je to jen mírně zvlněné. Asi jsem v laufu a navíc, žádná váha.
Ostrovy Pig a Pigeon při zpáteční cestě
Chtěl jsem být zpátky před 19 hodinou, aby mi nezavřeli obchod (ten ale zavíral až v 21, jak jsem dodatečně zjistil). Stihl jsem to bez problémů. V obchodě jsem potkal nějaké Čechy, větší skupinu, patrně zájezd. Řešili nahlas problémy, jak pořídil co nejlevněji něco k večeři. Tak jsem jim česky poradil, aby si koupili pivo, že tahle značka je fakt dobrá. Koukali na mne s typicky českou podmračenou nedůvěrou; asi tady byli jen chvilku.
Naopak se ke mne čile hlásila cyklistka z dopoledne, nyní v civilu. Pokecali jsme o dnešní cestě, její i mé a bylo to fajn. Koupil jsem hotové kuře s brambory, balík piv a pak obvyklý postup - sprcha, jídlo, pivo.
Po večeři jsem se bavil s 32 letou Angličankou, která právě řešila, co si počít se životem. Pracovala 5 let v Sydney na prestižním místě u vydavatelské společnosti. Jednoho dne "prozřela", že to není práce pro ženskou, že prý se začala chovat jako chlap. Tak to ze dne na den zabalila a už se přes půl roku potlouká po světě.
Konverzace časem začala postrádat smysl. V okamžiku, kdy si šla otevřít třetí litrovku krabicového vína, jsem jí přenechal samotnou s jejím rozervaným nitrem a šel se osvěžit tlacháním s kluky z pivní úderky. Tam jsme probrali auta, hory, lyžování, úroveň hospod a ceny piva v jednotlivých zemích, prostě samá zajímavá témata. Ukázal jsem jim článek z místního tisku, kde nějaká Angličanka tvrdila, že bungee jumping je lepší než sex. Dala si ten den 3 seskoky. Prostudovali jsme její fotku a shodli se, že sex by jí určitě vyšel levněji.
Pán prstenů
Nádherné a klidné okolí Paradise posloužilo pro nafilmování několika krajů Středozemě (Lothlorien, Isengard, Fangorn). Filmovalo se v Glenorchy, v lesích okolo Paradise a v bezprostředním okolí Queenstownu. V bukových lesích poblíž Paradise se například odehrávala scéna, kdy Frodo utekl Boromirovi a bitva o Amon Hen. Na řece Dart byla natáčena Frodova cesta na kanoji.

 Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět