Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět 

Z Rotorua do Taupo
Hitchcockovo ptactvo, peleš satanova, těžká tonáž z Flander
V noci silně pršelo, ale stan je naštěstí skutečně nepromokavý. Ráno zataženo a celý den hrozil déšť. Cesta vedla po SH5, široká krajnice a v neděli minimální provoz kamionů, žádné velké stoupání a dopoledne nebyl ani vítr, prostě idylka. Tak si šlapu, zpívám si své oblíbené songy a najednou rána do hlavy, že jsem málem sletěl z kola. Ohlédnu se okolo, nikde žádné vozidlo v dohledu. Kouknu nahoru a znovu na mne nalétává zdejší přerostlá straka, které se zalíbil stříbrný lesk mé přilby. Zahnal jsem ji řevem a máváním. V příštích dnech se to ještě několikrát opakovalo, ale stačil jsem je vždy odehnat.
Tyto mrchy usilovaly o moji přilbu
Zvědaví jeleni
Odbočil jsem směrem na proslulou geotermální rezervaci Wai-o-Tapu Thermal Rezerve. Všude jsou nápisy se striktním zákazem opírání kol o zeď. Tak jsem se zeptal, kam s ním. Jeden hoch z personálu mi nejdříve řekl, ať ho nechám na trávníku. To se mi moc nezdálo a tak mi dovolil dát kolo do ohrady u jejich budovy. Ptal se odkud jsem a hned mi řekl 'ahoj'. V ohradě na mne vyběhla nějaká lady a chtěla mne vyhodit. Vysvětlil jsem jí, že mne tam poslal jejich člověk a že mám na kole veškerý majetek a tak mne nechala na pokoji. V dalších dnech mi došlo, že jsem se zbytečně obával a že zde běžně mohu kolo nechat bez obav kdekoliv, samozřejmě vyjma velkých měst.
Plán geotermální rezervace
Vstupné 16,50$, pokladní se mne zeptala odkud jsem, to mi přišlo zvláštní. Pochopil jsem při pohledu na vstupenku, kde bylo natištěno Czech Republic - docela milá pitomost. V rezervaci jsou ty největší geotermální 'pecky', stálo to za to, byl jsem skutečně nadšen. Největší bomba je jezero The Artist's Palette (umělcova paleta) hýřící neskutečnými barvami. Sousedí s Champagne Pool (šampaňský bazén), který je plný bublinek vařící vody a pak to teče dolů terasami. Jediné, co mi přišlo srandovní a nepatřičné byla 10 minutová odbočka k vodopádu (Lake Ngakoro Waterfall), který byl celé 2 metry vysoký. Největší problémy jsem měl s nalezením všude v průvodcích vychvalovaného gejzíru (Wai-o-tapu Geyser). Ten totiž někdy v roce 1995 dostříkal a od té doby si ani neodplivl. Maorský název Wai-o-Tapu znamená 'svaté vody' (sacred waters). Podle místních názvů, kde dominuje čert a peklo (Ďáblův domov, Ďáblův kalamář, Ďáblova lázeň, Pekelný kráter) bych to odhadoval na svaté vody satanistů :-)).
Jezírko s případným jménem Umělcova paleta (The Artist's Pallete)
Šampaňský bazén (Champagne Pool) se těší velkému zájmu návštěvníků
V Šampaňském bazénu to utěšeně bublá, k napití to ale neláká
Okraj Šampaňského bazénu
Před Šampaňským bazénem, zcela střízlivý a při smyslech
Petrklíčová terasa (The Primrose Terrace)
Jezírka rozhodně nelákají ke koupeli
Zhruba v polovině dřevěného zábradlí je několik let stávkující gejzír Wai-o-tapu
Tak tady bydlí (Ďáblův domov)
Jedovatá zeleň v Ďáblově koupeli (Devil's Bath)
Ďáblův kalamář (Devil's Ink Pot), ďáblovo péro se však nedochovalo
Venku jsem potkal cyklistu z Belgie, žijícího poblíž Gentu. Udělal mi velkou radost, neboť byl mnohem více naložen než já. Jeho kolo jsem neuzvedl. Teprve tady mi došlo, že to s váhou mého nákladu není tak hrozné a že mám vlastně kolo docela lehké. Měl taky systém 4 brašen a stan široký alespoň metr frajersky napříč za sedlem. Tak s tím by se v kopcích asi kamionu nevyhnul. Jede v podstatě stejným směrem jako já, ale dost často používá autobus. Chystal se na prohlídku a byl si jist, že dnes už do Taupa nedojede.
Belgický kolega a jeho 'heavy loaded pushbike'
Pár km za Wai-o-tapu jsem odbočil na vedlejší silnici přes Reporoa, Broadlands a další podobné malé osady. Náhorní rovina, pastviny, lesy a na obzoru kopečky. Klidně to mohlo být v Čechách. Pohodlnou jízdu s minimálním provozem kazil jenom silný vítr zprava zepředu (ze 2 hodin). Cesta se u Rotokawa stočila více na západ a už to bylo čenichem přímo proti větru a závěrečných 15 km ještě do kopce. Vražedná kombinace, měl jsem toho dost, nepomáhal mi ani zpěv kultovní písně 'Against the Wind' (viz Forest Gump sountrack). Naštěstí si dávám pozor, abych se neztrhl a tak volím raději lehčí převody; mých 27 převodů poskytuje dostatečný výběr.
Lev v rouše beránčím na zdi veterinární ordinace
Značky jsou u protinožců samozřejmě také hlavou dolů
V Taupu jsem se v centru zeptal nějakých děvčat na bacpackers se stany. Byly to Němky od Hannoveru a poslaly mne do YHA, kde také ve stanu bydlely. Stan za 11$, žádný depozit, věšáky hned u stanu a tak jsem provedl recyklaci oblečení, aby to přes noc uschlo. Termín recyklace jsem si vymyslel pro úsporný způsob praní prádla. Přemáchl jsem je v teplé vodě, žádné mýdlo ani prášek a pak pověsil na slunce a vítr. Poslední 2 činitele mají na kvalitu recyklace rozhodující vliv.
Auta versus jídlo
Ve novozélandských městech jsou prodejny s auty blíže centru než supermarkety s potravinami. Zřejmě jsou auta lepší kšeft, více to nese a tak si mohou dovolit dražší pozemky.

 Zítra   Včera   Mapa   Cesta   Album   Foto   Věci   Ceny   Domů   Zpět